Quina Vilanova i la Geltrú vull (III)

És hora de canviar per no deixar perdre més oportunitats de potenciar i de projectar el nostre patrimoni, material i immaterial. Vilanova i la Geltrú té una vida cultural molt rica coneguda a fora. Crec que tots tenim la sensació que no s’aprofita prou, que podria ser un molt bon reclam per atraure turisme, però que sempre queda curt.

Hi ha ciutats, no gaire lluny d’aquí, que treuen molt partit de tenir alguna festa o esdeveniment important que fan servir com a reclam per reivindicar la seva aportació al món, per atreure molta gent, per atraure noves oportunitats. Tàrrega, Manresa, Figueres, Valls o Berga són ciutats més petites que Vilanova i la Geltrú que en canvi han sabut posicionar-se molt bé a nivell de Catalunya i internacional a través de fires, museus o tradicions culturals pròpies.

I on queda Vilanova i la Geltrú? Les nostres festes, el nostre patrimoni cultural, no tenen res a envejar a les altres. Però el govern tripartit no ha sabut donar el suport que calia per a que siguin trampolins de promoció turística i empresarial.

És hora de canviar per potenciar el nostre patrimoni, cuidant-lo i protegint-lo, i alhora per a que ens serveixi per augmentar i millorar el turisme que ens visita, per augmentar la nostra projecció a Catalunya i al món. Tenim prou potencial per a poder ser una ciutat atractiva i de referència, però cal buscar noves maneres de generar activitat, i en aquest sentit, més enllà de potenciar una activitat industrial renovada i de donar més recolzament al comerç local, que també s’ha de fer, hem de pensar en el turisme.

Estarà en les nostres mans definir quin turisme volem potenciar i la nostra cultura i els nostres costums poden jugar un paper fonamental. La ciutat més històrica, el llegat arquitectònic dels indians, les masies, els camins, els museus, la gastronomia, la cultura popular i les nostres festes; juntament amb les possibilitats que ens ofereixen les nostres platges i una oferta d’activitats nàutiques i marines, són actius que sumen.

Podem aprofitar el nostre patrimoni cultural com a punt d’atracció turístic de la ciutat. Tenim molt per oferir, però hem de ser capaços de comunicar-ho al món. Fer valer el nostre patrimoni és una assignatura pendent i una altra raó pel canvi.

Share