Potenciar la identitat i l’oferta cultural

Convergència i Unió proposa recuperar la identitat cultural de Vilanova i la Geltrú a partir d’ampliar l’oferta, donar suport a les entitats i donar a conèixer el patrimoni.

L’alcaldable per Convergència i Unió, Neus Lloveras, i la candidata a regidora de cultura, Marijó Riba, han presentat les línies principals culturals del programa de govern 2011-2015 per Vilanova i la Geltrú que passen per potenciar l’oferta cultural i els equipaments, la identitat de les festes i tradicions, i crear un turisme cultural basat en els museus i el patrimoni local.

La proposta de CiU per ampliar l’oferta cultural és basa en prioritzar la programació estable dels equipaments públics de la ciutat, a través de noves formes de gestió, i així, periòdicament, dotar d’espectacles durant tot l’any els diferents centres. La formació també proposa consolidar les polítiques de suport a la creació i a la producció cultural local a partir del diàleg amb els professionals del sector i dels agents de la ciutat. Accolir les iniciatives privades que sorgeixin des de les entitats i associacions per lluitar contra la dinàmica de ciutat dormitori existent, evitants sempre la competència deslleial des de l’administració pública.

Pel que fa a les infraestructures i equipaments culturals, Convergència i Unió proposa transformar el Pavelló de la Plaça de les Casernes en un teatre que pugui acollir els creadors de la ciutat i comarca, com també grans produccions externes. Segons ha explicat Marijó Riba, aquest nou equipament crearà un pol cultural al centre de Vilanova i la Geltrú format per altres referents artístics com La Sala, l’Escola d’Art i Diseny i l’Auditori Eduard Toldrà.

Un altre dels eixos destacats del programa de CiU és potenciar la identitat cultural de Vilanova i la Geltrú a través de dinamitzar el patrimoni festiu i tradicional. Això passa per donar suport a la comissió ciutadana Prodeclaració de Les Comparses com Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO i convertir tots els esdeveniments emblemàtics en referència cultural i turística de Catalunya.

Finalment, l’alcaldable Neus Lloveras ha explicat que la cultura i les festes de Vilanova i la Geltrú han de trencar les fronteres locals per arribar a tot el món. El patrimoni i els museus són un actiu que a través de crear circuïts arquitectònics, històrics i pedagògics poden atraure visitants a la ciutat. Per això, cal una política comuna de promoció, abonaments i acollida dels visitants per potenciar-ho.

A continuació es detallen els punts culturals del programa de govern 2010-2015 de Convergència i Unió de Vilanova i la Geltrú:

Identitat cultural
– Donarem suport a la comissió ciutadana prodeclaració de les Comparses del Carnaval com a Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, per convertir-les en un atractiu turístic i element de projecció de la ciutat.
– Ajudarem la Federació d’Associacions pel Carnaval a millorar l’organització i la imatge del Carnaval, eliminar comportaments incívics, millorar la participació de vilanovins i visitants, i fer front als nous reptes de futur.
– Potenciarem les festes i esdeveniments culturals per projectar la ciutat, tot convertint-los en elements de cohesió i promoció de la mateixa: els Tres Tombs, el Carnaval, la Festa Major i els festivals.
– Reforçarem el protagonisme de les entitats en l’organització d’aquestes festes i esdeveniments, i especialment en l’elecció dels Pabordes.
– Convertirem la Festa dels Tres Tombs en una gran trobada i un gran esdeveniment del món del cavall de Catalunya, la resta de la península i el sud de França.
– Farem una avaluació dels festivals FIMPT i Trapezi per tal d’estudiar la necessitat de modificar els seus formats, adaptant-los a les programacions estables de la ciutat.
– Impulsarem el consorci del Museu del Ferrocarril per tal que aquest esdevingui un referent mundial.
– Potenciarem els jaciments arqueològics d’Adarró per tal que esdevinguin un centre de referència de la civilització dels Ibers a Catalunya.
– Completarem el projecte “Un espai per meditar” d’en Josep Guinovart, a la Torre de Ribes Roges.
– Projectarem la Masia Nova com a centre de referència de la Dansa a la ciutat i com a equipament per hostatjar les entitats vinculades a la dansa.
– Definirem l’ús i desenvoluparem l’Espai del Far com a centre d’acollida de visitants i seu del Museu del Mar.
– Treballarem per a la recuperació de les calderes del tint, que hi ha a l’antic Pòsit de Pescadors, com a exemple d’arqueologia industrial.
– Estudiarem la ubicació d’un museu permanent de la moto a la ciutat.

Reconeixement al món de la cultura
– Recuperarem el lliurament de diplomes al mèrit ciutadà cada 11 de Setembre.
– Col·locarem plaques commemoratives en els edificis on han nascut, viscut o desenvolupat la seva activitat vilanovins i vilanovines il·lustres per tal de crear un circuit pedagògic.
– Potenciarem l’edició de publicacions locals i en especial la reedició i difusió dels “Retrats”.

Oferta i equipaments
– Dotarem el Teatre Principal i els nous equipaments culturals de noves formes de gestió i autonomia per cercar finançament per garantir una programació estable de qualitat, optimitzant recursos i ampliant oferta.
– Un cop reubicada l’activitat esportiva que es desenvolupa al pavelló de la Plaça de les Casernes, convertirem l’espai en un teatre que pugui acollir tant creadors de la ciutat com grans produccions, creant així un pol cultural.
– Impulsarem polítiques de suport a la creació i a la producció cultural local a partir dels sectors professionals de la ciutat.
– Implicarem tots els agents culturals de la ciutat per tal de crear una programació d’oferta cultural estable al llarg de l’any.
– Consolidarem els esdeveniments culturals de referència que puguin generar alhora, activitat turística i econòmica al llarg de l’any.
– Establirem convenis de col·laboració, coproducció i d’intercanvi cultural amb altres municipis.
– Facilitarem l’accés a la cultura a tots els ciutadans, mitjançant una política d’abonaments i reduccions ajustades a les necessitats d’infants, joves i grans.
– Crearem i potenciarem una xarxa de museus de la ciutat, amb una política comuna de promoció, abonaments i acollida del visitant.
– Potenciarem els circuits arquitectònics i històrics de la ciutat per atraure visitants de forma complementària a l’oferta museística.
– Promocionarem la xarxa de biblioteques municipals i les seves activitats com uns agents culturals més de la ciutat d’acord amb les necessitats dels ciutadans.

Share