Lloveras proposa crear un clúster nàutic per a generar activitat econòmica a Vilanova i la Geltrú

L’alcaldable per Convergència i Unió, Neus Lloveras, ha presentat un dels punts programàtics de la formació per a les eleccions municipals d’enguany. La proposta està basada en la creació d’un clúster d’activitats i teconologies marines de Vilanova i la Geltrú. L’objectiu és dotar la ciutat d’un pol concret que serveixi per generar activitat econòmica a curt, mitjà i llarg termini.

Cluster nauticNeus Lloveras ha exposat el projecte del pol d’activitats i tecnologies marines entre els agents del sector nàutic i empresarial de Vilanova i la Geltrú, entre els que hi havia els presidents del Club Nàutic, de Vilanova Estació Nàutica, Vilanova Grand Marina. Federació Catalana de Vela, Cambra de Comerç, ADEG, enginyers de la UPC, representants del sector de l’hoteleria i altres agents implicats en el camp de la indústria marítima.

Un clúster és un conjunt d’empreses, institucions, universitats i altres actors socials que, mitjançant un acord, treballen junts per crear un pol de coneixement, de recerca i de desenvolupament econòmic i social en una determinada àrea geogràfica, especialitzant-se en un producte o mercat concret, per esdevenir un referent a nivell supranacional quan a innovació, competitivitat i desenvolupament.

Vilanova i la Geltrú és una ciutat que compta amb elements competitius que combinats entre sí poden obrir noves oportunitats per al municipi i per als seus ciutadans i ciutadanes. Aquests elements competitius isolats, un per un, són importants, tenen una trajectòria reconeguda i un prestigi (el port, la universitat, el polígon industrial, etc.), però treballant per separat estan perdent pes (relatiu, competitiu, etc.) a Catalunya, a la resta de l’Estat i a Europa.

En canvi, treballant conjuntament, podrien convertir-se en un motor de coneixement, de desenvolupament econòmic, de creació d’ocupació i de generació de prosperitat. Per això, considerem que correspon a l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú (i concretament, el proper govern de CiU) la funció de liderar i de facilitar la creació d’un clúster nàutic a la ciutat, generant una aliança amb la UPC, el Port de Vilanova, les associacions empresarials, esportives i turístiques i empreses.

El Clúster Nàutic de Vilanova consistiria en un aliança estreta i estable entre l’Ajuntament, la UPC, el Port i el teixit econòmic vilanoví amb altres institucions, empreses i centres de recerca catalans, espanyols i internacionals, per desenvolupar una estratègia d’especialització en la recerca, la indústria i el serveis relacionats amb la nàutica, les activitats i tecnologies marines, i concretament, a través de cinc pols de desenvolupament principals:

1.    La navegació

2.    Els esports nàutics

3.    El turisme nàutic

4.    La formació, recerca i investigació

5.    L’activitat industrial, extractiva i comercial

Des de CiU es vol crear un clúster centrat en l’activitat nàutica perquè Vilanova i la Geltrú és de les ciutats catalanes i espanyoles amb més oferta en aquest sector. La capital del Garraf compta amb diverses unitats nàutiques que no estan prou ben relacionades per a treure’n el màxim rendiment. El projecte liderat per Lloveras passa per posar en comú tots els agents locals, el que podria significar nous pilars per a la creació de llocs de treball, així com per posicionar Vilanova i la Geltrú a nivell nacional i internacional.

Share