És hora de fer política ciutadana, no de partit

La situació que estem vivint a Vilanova i la Geltrú aquests dies és excepcional. Demà dijous el govern de la ciutat es sotmetrà a una qüestió de confiança vinculada a l’aprovació del pressupost municipal. No és un procediment que veiem amb freqüència en la política, és poc habitual, perquè comporta un risc per al govern. Però el moment que vivim ho mereix: cal desencallar la situació de bloqueig que suposa no tirar endavant el pressupost municipal per al 2013,  d’un pressupost que garanteixi que la ciutat continuï funcionant.

Ple de l'Ajuntament de Vilanova i la GeltrúUN GEST CONVENÇUT

Convocar un ple qüestió de confiança no s’ha de veure en cap moment com un “tirar la tovallola” per part del govern de Vilanova i la Geltrú. Tot al contrari, volem que s’entengui com un gest convençut i franc. Un gest que demostra que no tenim intenció d’aferrar-nos a la cadira ni d’actuar amb interessos personals o de partit: volem treballar per Vilanova i la Geltrú, volem governar la ciutat donant el màxim de les nostres possibilitats. Veiem la nostra participació a la política com una responsabilitat seriosa, un compromís amb els ciutadans i les ciutadanes.

Si només pretenguéssim mantenir l’ocupació del nostre càrrec, ho tindríem molt fàcil: prorrogaríem el pressupost del 2012 o bé presentaríem un pressupost inflat i irrealitzable, com l’alternativa que van presentar els grups del PSC i ICV al passat ple. Amb qualsevol d’aquestes dues opcions, no posaríem en joc la nostra continuïtat al govern, però sí que posaríem en joc, segur, la continuïtat del funcionament de la ciutat, el subministrament dels serveis bàsics.

UNA RESPONSABILITAT DELS 25 REGIDORS I REGIDORES

Per tant, amb la convocatòria d’una qüestió de confiança el govern de la ciutat ha exposat totes les seves cartes. Emplacem també l’oposició a mostrar les seves, és hora de prendre partit. Cal que totes les forces amb representació al Ple, que compten amb la confiança de la gent, es defineixin clarament. Les opcions són dues: expressar la confiança en el govern actual i permetre l’aprovació del pressupost -el millor pressupost possible en les circumstàncies que tenim-, o bé derivar cap a un procés de moció de censura.

La responsabilitat, doncs, és de tots. Dels 25 regidors i regidores de l’Ajuntament. Cal que la nostra actitud estigui a l’alçada de la confiança que ens han dipositat els vilanovins i les vilanovines. Durant els dos mesos de negociació del pressupost hem animat totes les forces polítiques a presentar propostes i assolir el màxim consens, com és dinàmica habitual de l’equip de govern. Arribar al final de la negociació, com han fet PSC i ICV, sense haver fet aportacions constructives, per presentar finalment un pressupost alternatiu que és irrealitzable (i així ho certifiquen l’interventor i el tresorer municipals), ho veiem com una actitud irresponsable. Igualment, intentar desvirtuar l’honestedat del govern dient mentides, com va passar dilluns en una ocasió al Ple, és també irresponsable i poc elegant.

EL MILLOR PRESSUPOST POSSIBLE

Des del govern municipal estem plenament convençuts de la proposta de pressupost que hem presentat. És un pressupost realista i realitzable. Treballat amb rigor, amb els números absolutament estudiats, amb moltes hores de treball al darrera. Els representants de tots els grups polítics que han estat a les sessions de treball en poden donar fe. És un pressupost que ha hagut de preveure un ajust important, no perquè l’austeritat sigui la nostra finalitat, sinó que és l’eina que hem d’utilitzar per equilibrar la previsió d’ingressos amb les despeses.

Pensem que tot i així, tot i l’ajust aplicat en el pressupost, és el millor pressupost que podem donar a la ciutat. Compleix, malgrat l’ajust, totes les condicions que des del govern ens havíem imposat: augment de l’import destinat a serveis socials; manteniment de l’import a polítiques de promoció econòmica i ocupació; manteniment de l’import destinat a convivència i equitat; manteniment de tots els serveis i d’uns nivells de qualitat bons. I sobretot, respectar el nostre mandat polític de zero acomiadaments de treballadors.

Ara, doncs, és hora de decidir-se. De decidir si tirem endavant aquest pressupost, que garanteix la continuïtat dels serveis i de tots els treballadors municipals, o bé si es retira la confiança en aquest govern. En qualsevol cas, sigui quin sigui el desenllaç, no hem de desaprofitar aquesta situació com una bona oportunitat per reflexionar: la situació econòmica i social és molt complexa. Afrontar-la és una qüestió de tots els representants polítics escollits a les urnes. El present necessita persones disposades a sacrificar-se pel bé comú, en lloc de pensar en el seu futur polític. És hora de fer política ciutadana i no de partit.

Share