Discurs pronunciat al Ple d’investidura

Consistori del mandat corporatiu 2015-2019Dissabte vaig ser escollida com a alcaldessa de Vilanova i la Geltrú per quatre anys més. Emprenc aquesta tasca amb molta il·lusió, amb molta força, amb moltes ganes de continuar projectes iniciats i d’encetar-ne de nous, amb la voluntat de treballar per la meva ciutat, per totes les vilanovines i els vilanovins.

Comparteixo amb vosaltres el discurs que vaig pronunciar en el Ple d’investidura:

“Molt bon dia a totes i a tots,

Permeteu-me que les meves primeres paraules siguin per mostrar el meu reconeixement personal i el de tota la institució a les regidores i regidors que avui han finalitzat la seva tasca com a representants de la ciutat. A tots i totes, moltes gràcies pel seu treball per la ciutat, per la seva dedicació generosa i la seva voluntat de servei per al bé del conjunt dels vilanovins i les vilanovines.

També vull donar la benvinguda a les regidores i regidors que són escollits per primer cop. Representar la ciutadania i la ciutat des de la responsabilitat institucional és un honor, un deure que ens ha encomanat la ciutadania amb la seva confiança. Estic segura que totes i tots hi respondrem amb il·lusió, amb responsabilitat i amb voluntat de millorar la ciutat i la qualitat de vida dels vilanovins i les vilanovines. Us puc dir, als qui us estreneu, que tenir l’oportunitat d’impulsar, debatre, compartir, proposar, tot allò que afecta la teva ciutat és una experiència fascinant.

Avui he estat escollida alcaldessa de nou, va ser un honor ser-ho en l’anterior mandat i és un privilegi poder encapçalar aquest nou govern per dirigir un nou projecte polític que afronti els reptes que té la ciutat i garantir un futur esperançador per a totes i a tots nosaltres.

Els primers quatre anys al capdavant del govern de la ciutat han estat molt enriquidors, amb una dedicació molt i molt forta per fer front a la crisi econòmica que no ens acaba de deixar, per posar les bases d’un nou model econòmic que aprofiti tot el potencial i les oportunitats que té la nostra ciutat; i sobretot, per poder fer front i donar resposta a les emergències de les persones que patien i encara pateixen aquesta greu crisi.

Les darreres eleccions municipals han mostrat que la nostra societat és plural i diversa i això ha quedat reflectit en la diversitat d’opcions polítiques que conformem els diferents ajuntaments del País. Noves formacions polítiques sorgides de la pròpia societat civil, nous partits amb lideratges sorgits de l’activisme comparteixen ara espai de representació institucional amb les formacions polítiques arrelades des del principi de la democràcia al nostre país. Aquesta voluntat implica noves formes de fer i ser i nous reptes.

Afronto el repte d’encapçalar aquest nou govern amb més ganes i forces, amb més il·lusió, si això és possible, que a l’anterior mandat. Com us deia abans, Vilanova i la Geltrú també té un ajuntament més plural, més divers i la meva responsabilitat serà liderar, ajuntar esforços, coordinar propostes per facilitar accions que beneficiïn a la nostra ciutat.

Voldria que el diàleg i el consens amb les regidores i els regidors, amb les entitats i associacions i amb la ciutadania en general sigui reconeguda com la forma de fer d’aquest Govern: una manera de fer honesta, oberta al diàleg i transparent.

Ciutat i país

Emprenem el compromís de governar la nostra ciutat, Vilanova i la Geltrú, en un moment en què estem immersos en uns fets històrics molt especials per la realitat global del nostre País i pels reptes que ens esperem com a ciutat. Segurament viurem canvis importants en aquest mandat, canvis que ens faran caminar cap a un nou model de societat, de ciutat i de país.

Vilanova i la Geltrú estarà preparada per tenir un paper rellevant en aquest procés, ha de seguir exercint de capital de comarca i mantenir i augmentar aquesta preeminència a nivell cultural, social i econòmic, tant en el marc del Garraf com del Penedès com de l’Eix Diagonal. Una Vilanova i la Geltrú que sigui capdavantera a nivell social i cultural, i també sigui motor d’un territori atractiu i competitiu.

Els ajuntaments som peces essencials en la vertebració del País. Viurem moments de transcendència, moments en què ens haurem d’implicar, en què el poble expressarà la seva voluntat sobre cap a on vol anar… en aquest marc, en aquest futur, hem d’estar preparats perquè Vilanova i la Geltrú, la nostra ciutat, estigui a punt i assumeixi el paper que li correspon.

Acord de govern

En feia referència abans, tenim un ajuntament molt més plural i la seva governabilitat ja ha requerit avançar en la política de pactes i consensos. La ciutadania ens ha manat que exercim la responsabilitat de governar la ciutat des del diàleg, des de l’acord, des del consens.

El Govern de la ciutat ha de fer front a les necessitats socials, econòmiques i territorials que conformen la nostra realitat i s’ha de fer des de la transparència, la participació i la responsabilitat social. Aquests reptes requereixen un Govern fort, estable i amb la màxima representació possible. Per fer-ho cal aprofundir en allò que ens uneix, en allò que coincidim i acostar-nos en allò que ens diferència per arribar a acords de consens.

Per això, els grups municipals de CiU i PSC adquirim el compromís de Pacte de Govern. Som les dues formacions més votades en les darreres eleccions municipals i hem establert un pacte de principis i de bases que obrim a la resta de Grups Municipals perquè si sumin perquè aquest PACTE prioritza la ciutat, prioritza Vilanova i la Geltrú per sobre de partidismes excloents.

Aquest document de bases per a la governabilitat de Vilanova i la Geltrú 2015-2019, té la voluntat d’oferir unes bases que permetin desenvolupar accions i projectes d’acord amb les necessitats que té avui la ciutat i amb els objectius de:

 • Sortir de la crisi sense deixar ningú enrere
 • Garantir polítiques per a una major igualtat d’oportunitats
 • Enfortir el teixit econòmic de la ciutat i atraure n0oves activitats econòmiques
 • Consolidar un model de ciutat generador de riquesa i ocupació
 • Aprofundir en la participació de les persones en l’acció del Govern Municipal

La composició del Ple Municipal és plural i diversa, CiU i PSC hem fet un pacte de governabilitat fort i estable, però des d’aquí us reitero l’oferiment de què us hi sumeu, de sumar esforços, de sumar propostes i iniciatives perquè des del diàleg i des del consens de tots plegat sempre hi ha un guanyador: la ciutat de Vilanova i la Geltrú.

Un pacte que sorgeix després d’un treball fort i continuat entre els dos grups municipals, un pacte que sorgeix després d’haver parlat de propostes, de projectes, de línies estratègiques … i prioritzant la voluntat d’entesa i la voluntat de fer possible la governabilitat de la ciutat cap a un objectiu comú: que Vilanova i la Geltrú sigui una ciutat socialment cohesionada, justa i creadora d’oportunitats.

Així, afrontem la legislatura amb la voluntat de fer una ciutat que incideixi en quatre eixos estratègics: Igualtat d’oportunitat i cohesió social, Ocupació i promoció econòmica, Territori i Espai Públic i Transparència i participació.

Així, treballarem per:

 • Garantir les prestacions socials bàsiques a les famílies amb menys recursos …
 • Impulsar polítiques socials i donar resposta a les persones afectades per la hipoteca i amb risc de desnonament, afectades per la pobresa energètica, la pobresa infantil …
 • Garantir un model integrat d’atenció sanitàriaGarantir una educació de qualitat en totes les seves formes
 • Apostar per la immersió lingüística a les escoles i el CNL
 • Garantir l’accés a la cultura a tota la ciutadania i suport a la creació artística, cultural professional i amateur.
 • Apostar per la creació de la Casa de la Festa
 • Apostar pels equipaments culturals i socials actuals i crear-ne de nous
 • Apostar per la creació de noves instal·lacions esportives i suport a clubs i entitats.
 • Apostar pel Pacte Local de la Ocupació amb agents econòmics i socials.
 • Apostar i impulsar pel Pla de Desenvolupament Econòmic i Socials del Garraf i pel Pla Estratègic d’Activitat Econòmica de Vilanova i la Geltrú
 • Apostar pels productes de proximitat i km 0
 • Apostar pel port de VNG com a pol d’activitat econòmica.
 • Redactar un nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal. Valorar la desclassificació de l’Ortoll com a àmbit de creixement ubanístic i no contemplà la prolongació del carrer del Dr, Zamenhoof.
 • Impulsar la reforma de la façana marítima d’acord amb el resultat del procés participatiu i del concurs d’idees.
 • Incrementar la borsa d’habitatges de lloguer social.
 • Impuls de les polítiques ambientals i del foment de l’estalvi energètic
 • Defensar la rebaixa del cost del peatge de l’autopista C32
 • Suport a entitats i associacions i cercar noves eines de participació que acostin els veïns
 • Refermar la transparència municipal
 • Replantejar la fiscalitat municipal

Aquests són alguns dels aspectes del PACTE subscrit entre els grups municipals de CiU i PSC. I que anirem debatent al llarg d’aquest mandat.

Hem posat en aquest document de bases per la governabilitat els fonaments per construir una Vilanova i la Geltrú amb més futur i ho farem mantenint el compromís i la il·lusió, mantenint la voluntat de continuar avançant en un projecte de ciutat compartit on les vilanovines i vilanovins puguin gaudir de més benestar

Moltes gràcies.”

Vilanova i la Geltrú, 13 de juny de 2015

Àlbum de fotos del Ple d’investidura

Share