Diada Nacional de Catalunya 2016

img_20160911_223722Aquest matí a Vilanova i la Geltrú hem commemorat la Diada, davant el monument al president Francesc Macià. Aquest ha estat el meu parlament:

Bon dia a tothom.

Un any més, a Vilanova i la Geltrú commemorem la Diada Nacional de Catalunya. Avui reivindiquem la nostra identitat nacional; els catalans i les catalanes ens reconeixem com una comunitat de persones que compartim trets culturals, jurídics, lingüístics. Som una nació. No només perquè així es reconegui en textos jurídics; som una nació perquè aquest és el nostre sentiment, perquè sentim la pertinença col·lectiva al poble català.

Avui es commemoren dos aniversaris significatius per a la celebració de la Diada Nacional de Catalunya. El primer, l’any 1886, fa 130 anys, es produí la primera commemoració de l’11 de setembre: una cerimònia religiosa en honor als màrtirs del 1714, a la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona, a tocar del Fossar de les Moreres.

El segon, molt més pròxim en el temps i en l’esperit de la celebració, fa just 40 anys, el 1976: la primera commemoració de l’11 de setembre tolerada després de la dictadura. Aquella multitudinària manifestació a Sant Boi de Llobregat va ser un esclat de llibertat, una gran festa cívica. Una manifestació massiva i unitària de totes les veus reconeixents dels nostres trets nacionals, dels nostres drets i llibertats.

40 anys després ens emmirallem en aquella convocatòria històrica i no la veiem pas massa llunyana. Ja fa uns quants anys que una àmplia representació del poble de Catalunya sortim al carrer cada 11 de setembre, en magnífiques demostracions d’unitat, d’esperit democràtic i de civisme. La unitat ens fa forts, l’esperit democràtic i cívic ens legitimen. Per això, la commemoració d’avui és també una apel·lació al manteniment de la unitat, la qualitat democràtica i el civisme.

La realitat nacional catalana s’ha anat formant en el curs de la història. Terra d’acollida, poble d’integració de cultures, de fusió, de construcció constant d’un país viu i divers, plural, obert, on tothom és benvingut. Actualment som 7 milions i mig de catalans i catalanes que conformem una societat de gran varietat cromàtica, amb una àmplia diversitat d’orígens, de veus, de creences, de pensaments. Totes i tots som poble català. Un poble que es preocupa pel present i el futur del país. Ens preocupa l’atur, la precarietat laboral; el retrocés en drets socials, la manca de recursos en sanitat, en educació, en infraestructures, en cultura.

Ens preocupen els nostres joves, els infants i la gent gran. Avui celebrem la Diada Nacional conscients de les inquietuds del país i conscients que necessitem unes institucions fortes i amb plena capacitat d’actuació, sense limitacions, per atendre les necessitats de la ciutadania.

Per això, avui també commemorem la Diada amb el record de les persones que han treballat i han lluitat per la preservació dels nostres drets i les nostres institucions. I també, expressant el nostre suport a les persones i a les institucions que pateixen l’amenaça i la persecució de l’Estat espanyol i d’un poder judicial vergonyosament polititzat.

Ara som aquí, i molts de nosaltres ens mobilitzarem també a la tarda, en defensa de la dignitat i la llibertat, perquè no podem tolerar la manipulació de la justícia, ni el menysteniment de les institucions, ni la limitació dels nostres drets. Per tots aquests motius, commemorem l’11 de setembre. Per la nostra identitat nacional, pels nostres drets, pel present i el futur de la nostra gent, per les nostres institucions, avui sortim al carrer. I no deixarem de fer-ho.

Tal com hem fet sempre, caminarem per poder ser.

Moltes gràcies a totes les entitats, col·lectius, grups polítics i ciutadans i ciutadanes a títol individual, per ser aquí en representació de la societat civil vilanovina, per commemorar la Diada Nacional.

Bona Diada a tots i a totes. Visca Catalunya!

Share