03/01/2014: Article publicat al Diari de Vilanova

BON 2014

L’inici d’un any nou sempre va acompanyat de desitjos, propòsits i objectius per complir. El 2014 se’ns presenta com un any determinant, amb la perspectiva de molts esdeveniments que influiran en els temps propers.

A nivell de país, la xifra del 2014 té un contingut simbòlic, històric i emblemàtic. D’una banda, serà l’any de la consulta sobre la independència de Catalunya, l’any en què la majoria de catalans volem votar per decidir el futur del nostre país. Tenim data, tenim pregunta i tindrem dificultats per celebrar la consulta. Però també tenim el desig manifest del poble de català de voler decidir, i la convicció que en democràcia s’han de facilitar els mecanismes perquè la gent expressi la seva voluntat.

De l’altra, el 2014 va indestriablement vinculat al 1714, i serà any de commemoracions al voltant d’uns fets que van marcar l’origen del  nostre present. Serà, doncs, un any de promoció de la memòria alhora que projectem el futur, un moment històric i apassionant per al país. Des de Vilanova i la Geltrú, seguirem de prop aquest entorn, que ens afecta individualment com a ciutadans i ciutadanes, però també ens afecta col·lectivament, com a ciutat, i molt.

Al marge d’això, a Vilanova i la Geltrú tenim molts més reptes i il·lusions que hem de fer realitat. El més immediat de tots, aconseguir un pressupost just i equilibrat per a la ciutat, com a eina imprescindible per tirar endavant tots els serveis que les persones necessiten i els projectes que han de millorar la ciutat. En aquest sentit, confio en la implicació de tots els grups del Consistori per poder elaborar una proposta que no comporti més ajustos dels que ja s’han fet i que sigui alhora realista en el càlcul d’ingressos i despeses. Confio en la capacitat de tots els grups, govern i oposició, de mantenir un diàleg constructiu i arribar a una bona entesa en el pressupost i en tots els altres temes decisius per a la ciutat per aquest 2014.

Aquest any la prioritat del govern municipal continuarà essent l’atenció a les persones en situació d’emergència. I en aquesta prioritat, posarem el focus en l’habitatge. Garantir un sostre digne a totes les persones és la nostra principal preocupació. És necessari ampliar el parc de pisos socials, per això intensificarem els contactes amb les entitats bancàries per possibilitar la cessió d’habitatges que tenen a les seves mans i posar-los a disposició dels ciutadans i ciutadanes que ho necessiten.

D’altra banda, ens trobem en plena evolució cap a la Vilanova i la Geltrú del futur. Des del govern, apostem per un model econòmic amb el turisme i el coneixement com a motors, sense oblidar els altres sectors de l’economia existents a la ciutat. Pel que fa al turisme, sens dubte serà un element  clau d’estímul el centre d’acollida turística i projectes museístics del Far. Un equipament que rebrà els visitants amb confortabilitat i que serà alhora el pròleg de tot el llegat patrimonial al voltant del mar que tenim a la façana marítima. El 2014 serà l’any en què es faci realitat aquest nou espai.

El 2014 també serà l’any en què veurem culminat el nou pas sota via del carrer de la Llibertat, una intervenció que, més enllà de la millora des del punt de vista urbanístic, incrementarà la qualitat de vida dels vilanovins que creuen la via en aquest punt i alhora integrarà físicament la ciutat d’un i altre costat de la via, de manera que això afavorirà també la mobilitat de mar cap a muntanya i viceversa de les persones que ens visitin. Ens il·lusiona poder veure aviat aquesta millora reivindicada pels veïns de mar, però que alhora ha de portar un benefici per al conjunt de la ciutat, i per als sectors del turisme i el comerç .

Igualment serà bo per al turisme i també per al comerç i les oportunitats de nous negocis, la remodelació de la façana marítima que s’iniciarà aviat. Els projectes del Trajo de Garbí i de la plaça del Port aportaran a la nostra façana marítima una nova zona recreativa, de restauració i comercial, així com un nou espai multifuncional per celebrar esdeveniments i per posar a disposició de les entitats de la ciutat. Aquests projectes, sumats a la remodelació de la façana portuària que preveu Ports de la Generalitat per als propers quatre anys, donarà un impuls decisiu al potencial que té Vilanova i la Geltrú en el mar.

En l’àmbit del coneixement, veurem avançar al Port la construcció d’un túnel bioacústic del Laboratori d’Aplicacions Bioacústiques de la UPC, que mantindrà el lideratge de la nostra ciutat en la recerca en aquest àmbit a Europa. I sobretot, intensificarem l’aposta de Vilanova i la Geltrú per ser ciutat de referència en ensenyament al voltant de la nàutica, per acollir des de formació ocupacional i professional, fins a estudis universitaris i màsters. Tant de bo el 2014 puguem veure’n alguns resultats. D’altra banda, estarem atents a la intervenció per ampliar l’escola Sant Jordi i preveiem també inversions en equipaments esportius per disposar de més hores de pistes per a entrenament.

Són projectes que ens il·lusionen, perquè portaran dinamisme a la ciutat, molt necessari a curt termini, però sobretot perquè defineixen un model de futur per a Vilanova i la Geltrú. Aquesta és la previsió per al 2014 que ens il·lusiona i ens esperona. Ara bé, haurem d’estar atents també a altres previsions que ens preocupen i ens faran estar alerta. En aquests moments ens preocupa, i molt, com ens afectarà l’aplicació de la nova llei del món local aprovada a Madrid.

L’anomenada Ley de racionalización y sostenibilidad de la Administración Local pretén “racionalitzar l’administració local”, oblidant que aquesta és amb diferència la més eficient i menys endeutada de les administracions públiques. Ens preocupa com pot canviar l’escenari dels ajuntaments, els serveis que hauran de deixar de prestar. Ens preocupa que aquesta llei no tingui en compte el valor de la proximitat com a factor de qualitat de vida en el servei a les persones. I ens decep i ens preocupa que no valori la tasca que estem fent diàriament els municipis en aquests moments per atendre les persones que pateixen greus dificultats econòmiques i socials. Si els ciutadans no tinguessin aquesta atenció tan accessible ni tan propera, les situacions de precarietat haurien derivat sens dubte en una major conflictivitat social.

Els ajuntaments catalans recorrerem aquesta llei i farem tot el possible perquè no s’hagi d’aplicar. Perquè sí, calia una reforma de l’administració local. Però per reforçar-la, per dotar-la de competències i recursos per garantir una millor atenció, directa i propera, a la ciutadania, que hauria de ser, de fet, la finalitat de qualsevol administració pública.

El 2014, doncs, se’ns presenta amb tots aquests elements damunt la taula, i d’altres no menys importants, com la capacitat de gestionar la situació econòmica de l’Ajuntament, la millora de l’eficiència i la voluntat d’apropar més els vilanovins i les vilanovines als òrgans de decisió, de facilitar espais de debat i generar propostes. Serà, segur, un any ple d’activitat i reptes. Amb el compromís de treballar amb esforç i il·lusió per millorar Vilanova i la Geltrú i amb el desig que sempre arreu imperin els valors de democràcia, justícia, tolerància i solidaritat, us desitjo un molt bon 2014.

Share

Un pensament a “03/01/2014: Article publicat al Diari de Vilanova

Els comentaris estan tancats.